Sondaj pe www.radioamator.ro

Sondaj pe http://www.radioamator.ro

Intrebare: Ati fost radioamator receptor inainte de a obtine autorizatia de emisie?
Short Wave Radio Listening (SWL)
Nu se poate face abstractie de cateva aspecte legate de fascinanta lume a SWL-istilor!
Primul DX receptionat – prima emotie a fiecaruia fie ca varsta este 10-20 sau 20-80 ani!
Intelelegerea regulamentelor de comunicatii si regulilor de trafic radio si truda construirii primului RX de regula HOME MADE in forma simpla cu reactie, conversie directa, a unui RX comercial usor modificat cu un BFO sau, cei mai norocosi ai soartei, chiar un echipament dedicat traficului de amatori intru’ beter listening la scurta sau lunga distanta. Depre QSL-urile primite mai ales de la faimoasele personalitati ale vremii si -inevitabila lauda cu ele se pot scrie multe. Din nefericire nu pot scrie ca am prea multe QSL-uri primite de la faimosi radioamatori ca:
– patronul sfant al radioamatorilor,Maximilian Maria Kolbe, SP3RN (executat de nazisti in 1941, canonizat in anul 1982), John Campell,W2ZGU (mentorul multor nume in Science Fiction), Dr. Taylor, K1JT (In 1993, Taylor, impreuna cu Dr. Russell A. Hulse primesc Nobel Prize for Physics), Dick, KB6LQS and Jeana,B6LQR (globe troters si numeroase inovatii in domeniul radioamatoricesc), celebrul Thor Heyerdahl a fost si radioamator cu indicativul LI2B, multi astronauti radiamatori:1983 Owen Garriot, W5LFL operarand de pe STS-9/Spacelab, Yuri Gagarin, UA1LO (Vostok Aprilie 12, 1961 un avid ham radio operator mai ales in 20 metri CW silent key in accidentul aviatic in anul 1968), generalul de brigada Paul W. Tibbets Jr. K4ZVZ care a pilotat Enola Gay si a lansat bomba deasupra Hirosimei,General Eugene E. Habiger, K6EWP, general locotenent Francis Griswold, K0DWC. In galeria ROYAL AMATEURS pe primul loc s-a situat ca foarte activ regele Hussein al Iordaniei, JY1, auzit in “Arabian Knights” net, (sotia sa regina Noor, JY1NH), regele Hassan II al Marocului licentiat ca CN8MH, regele Juan Carlos al Spaniei, EA0JC, regele Thailandei Bhumiphol Adulayadej, HS1A, apoi sa ne reamintim de importanti oameni de stat: Francesco Cossiga, presedinte al Italiei, I0FCG, Rajiv Gandi, prim ministru al Indiei, VU2RG, VU2SON, Sonia Ghandi XYL of VU2RG, Keizo Obuchi, prim ministru al Japoniei, JI1KIT, Carlos Saul Menem, presedinte al Argentinei, LU1SM, general Anastasio Somoza, presedinte al Nicaraguei, YN1AS, Thomas Davis, premier al Cook Islands, ZK1AN, de politicieni ca George Pataki, K2ZCZ, guvernator al New York, David Funderburk, K4TPJ, ( North Carolina), Barry Goldwater, K7UGA ,senator de Arizona. Actori: Stewart Granger, N6KGB, Andy Devine cunoscut ca WB6RER, Pricilla Presley,N6YOS, Burl Ives, KA6HVA, Stu Gilliam, KI6M, Jean Shepherd, K2ORS si nu in ultimul rand faimosul actor Marlon Brando cunoscut cu numele de Martin Brandeux si indicativul FO5GJ lucrand de pe domeniul sau din French Polynesia. TV hams: Walter Cronkite ,KB2GSD, Hugh Downs, KD6WUS, Art Bell, W6OBB si Arthur Godfrey, K4LIB. O lista completa cu faimosi radioamatori poate fi citita aici .
Cei mai pretentiosi pot intelege fenomenele de propagare, cei mai perseverenti au ca rezultat cunoasterea unei limbi straine, semnificatiilor codului Q si nu in ultimul rand studierea parametrilor antenelor, a componentelor electronice etc.
Cata truda pentru a obtine o diploma, participarea in concursuri si in general patrunderea  pe scena DX in benzile de radioamatori, ascultarea DX-peditionarilor!
Si sa nu uitam ca primind indicativul de receptor primeai – pe vremuri, ce vremuri?!- pasaportul de "iesire dincolo", deci un pic de libertate.
73’s de Costi, ex YO2-1047/TM

Friday, December 01, 2006

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s