Radioamatorismul costa?

O simpla socoata:
-pentru pregatirea, sustinerea si obtinerea primei autorizatii, cheltuielile nu ar fi mari si se repeta rar (la trecerea la o categorie superioara), nemaifiind cursuri de pregatire radioamatori pe langa radiocluburi, iata o diminuarea a costului pentru incepatori!;
-odata licentiat apare graba si nerabdarea “to say hello”. Calea construirii unui echipament simplu nu ar duce la cheltuieli importante mai ales ca de la epoca de aur a tranzistorului EFT323 cu punct alb, (cum scria cineva pe aici) posibilitatile de achizitionare a componentelor este chiar o joaca. Cealalta cale de a fi “dotat” cu un FT, Yaesu, ICOM etc. mai comoda implica ceva costuri masurate moneda EU. Prin urmare cheltuiala nu-i de neglijat chiar pe relatia “second hand”
si mai ales daca esti mandru de rezultate (QSO-uri!) mai faci un pas spre un up grade… Daca mai esti pasionat de modurile digitale, trafic EME, Echolink (sa te dai pe internet), etc. si vrei performante, atunci mai adaugi ceva money chiar si pentru un 586! sau ceva de ultima generatie din gandirea lu’ nenea Gates care nici macar nu s-a gandit sa “cheltuiasca” ceva pentru a deveni HAM!;
-taxa anuala de folosinta a echipamentului acum ca se plateste odata pentru cinci ani nu poate fi ocolita decat daca te superi pe… tine insuti si te orientezi spre alt hobby, ceea ce nu prea se intampla… (N B Intre timp taxa de folosinta echipament radio a fost anulata).
-hopa! Fara un QSL card personalizat – ca federatia nu mai face pomana cu (unele) ordinare qsl-uri – nu poti sa traiesti ca un adevarat HAM si atunci bati palma cu Pit (73 Pit) pentru cel putin una mie bucati alb negru sau color… si cum Pit lucreaza cu chitanta…
-un log de trafic nu-i o avere, dar daca nu-l ai s-ar putea sa fi intrebat cand ai lucrat cu… sau cu… si nu
ai cum sa dovedesti, chiar daca cineva a avut grija sa nu se piarda evidenta QSO-urilor, care evidenta ramane doar pentru uz intern!
– cate o iesire din cand in cand cu prietenii la o bere implica niste costuri (cu biletele de transport, ca cinste fac prietenii…nu intotdeauna!.)
– dai cu ochii de un info pe DX cluster care te agita: tocmai mai ai nevoie de o confirmare de la dx-ul acesta si… da din coate (QRO) pe un musuroi si te rogi celui de sus sa te strecori printre rechini si sa finalizezi QSO-ul in vreo cateva secunde. Fericrea s-a incheiat. QSL? Da, daca trimiti direct cu cele necesare! Varianta cu eQSL-ul nu prea are valoare. Mai cauta un IRC prin arhiva, dar cel pe care il pastrezi constati ca e putin… depasit, sau daca n-ai IRC sigur “verzisorii” te scot din incurcatura mai alis ca miscarea lui s-a mai stabilizat.
-prin sondajele de opinie esti provocat sa-ti numeri diplomele, trofeele si constati dintre cele mai pe gratis sau ieftine apar in arhiva personala. Ei dar cate diplome nu ai fi in stare sa le obtii si sate bucuri de ele!? Mai pui de amanare ca salariul nu prea creste si si asa “utilitatile” bat intrebarile/variantele prezentului sondaj si vorba lui B. Franklin “de datorii si moarte nu scapa nimeni”, deci, stiti vreo diploma a carei cost se apropie de zero?
Dar ieri, azi si maine radioamatorii nu se identifica prin cat ii costa, anual trairea acestui hobby. Ma pot compara eu cu regii, printii, presedintii, V.I.P.-urile din WW cand e vorba de cheltuieli la statie? Sigur vrei performanta? Atunci punga conteaza mai putin. Desi un coleg radioamator mai cu expierenta decat mine constata ca din tot ce investesti pe parcursul unei vieti nu se poate recupera mare lucru, dar mai trist dupa firescul SK (un eufemism pentru momentul cand pe pamant ne platim datoriile) “jucariile” noastre pot ajunge direct la tomberon.
Prezentul sondaj nu ar trebui sa descurajeje pe new hams in integrarea lor in aceasta lume fascinanta. Vorba cuiva, radioamatorismul este “adjunctul” preocuparilor principale ale vietii “for recreation and personal enjoyment”.

73’s de Costi, YO2BZV

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s